Skip to main content

Slapen hoe doe je dat beter?

Soms heb ik van die dagen dat ik niet kan wachten tot ik weer naar bed mag. Lekker warm onder de dekens kruipen, nog even een hoofdstuk van dat ene goede boek lezen. Daarna kan ik mijn ogen sluiten en heerlijk in slaap vallen. Toch is lekker slapen of een goede nachtrust helemaal niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Veel mensen kampen met een slaapprobleem, blijkt uit onderzoek *.

Waar is slapen goed voor?

Een nacht van ongeveer 6 tot 8 uur slaap is normaal. Jouw lichaam heeft dan de tijd om zichzelf te herstellen. Heb je langere tijd minder dan 6 uur slaap, dan kan dit soms ernstige gevolgen hebben. Jouw lichaam heeft dan te weinig tijd om bij te komen.

“Vermoeidheid maakt je prikkelbaar”

Te weinig slaap levert meer stress op, wat weer slecht is voor je hormoonhuishouding en ook je immuunsysteem raakt van slag. Daarnaast wordt het risico op hart- en bloedvatproblemen en maag- of darmproblemen verhoogd, schrijft Professor Capel in zijn boek "Het emotionele DNA". Denk ook aan het gevaar voor anderen: Vermoeidheid maakt je er prikkelbaar.

Weetjes:

32% van 17 miljoen Nederlanders heeft slaapproblemen.
8% daarvan leidt aan slapeloosheid
Je hebt een slaapprobleem wanneer je een maand lang, 4 keer per week slecht slaapt.

Oorzaak slaapproblemen

Slecht slapen heeft meerdere oorzaken en bij ieder mens ligt het probleem weer ergens anders . Heb je misschien te weinig routine voordat je gaat slapen? Of pieker je soms te veel over je relatie, werk of familie? Ga je een onzekere periode in? Ook als je emotioneel uit balans bent, doordat je ongelukkig bent of je hebt iemand verloren, zorgt dit er vaak voor dat je wakker blijft.
Kortdurende slaapmedicatie zou je kunnen helpen, maar het is ook belangrijk dat je de oorzaken aanpakt en het tij keert.

“Ga niet slapen, omdat het moet. Daar raak je gespannen van”

Slaapvoorbereiding

Wakker blijven zorgt niet voor meer antwoorden, dat doet je nachtrust  wel.
In slaap vallen omdat het moet van jezelf of omdat het de hoogste tijd is, ongerust zijn dat je anders te weinig slaapt? Deze gedachten werken niet. Je raakt er alleen maar gespannen van, omdat het niet lukt.
Lig je al 20 minuten in bed en je kunt nog steeds niet slapen? Stap er dan uit. Jouw lichaam en geest staat namelijk nog ‘AAN’. Ga eens iets simpels doen dat geen prikkels geeft, doe dit bij weinig licht. Je lichaam gaat dan vanzelf op ‘UIT’ staan.

Het plan voor een betere nachtrust:

  • Drink na 18:00 geen groene thee of koffie meer
  • Zorg dat je minimaal 30 min. voor het slapen gaan geen beeldschermen meer gebruikt.
  • Zet je telefoon op stil of tril en leg deze liefst buiten je slaapkamer.
  • Maak voor het slapen gaan even een wandelingetje, doe wat Do-in of meditatie oefeningen, of lees een papieren boek
  • Dim de lichten in het huis en gebruik kaarslicht.
  • Neem een lekkere douche
  • De ideale slaapkamer temperatuur is 18 C, met een luchtvochtigheid van 65%.

“Niet in slaap kunnen vallen en toch heel moe zijn, is een veel voorkomend probleem”

De volgende stap voor een betere nachtrust

De Oosterse geneeswijze kan jouw slaapproblemen ook aanpakken. Jouw klachten en verhaal laten zien welk orgaan en meridiaan systeem is aangedaan. Slaapproblemen die al enige tijd spelen gaan dieper in het systeem, jouw lichaam, zitten en hebben meer hulp nodig voordat ze zijn opgelost. Een slechte nachtrust zorgt ervoor dat jij uit balans bent, er is een yin/yang disbalans.

“Wees wat rustiger en subtiel, dan houdt Yin je stabiel”

Yang zie je voornamelijk in de overactieve en overbeladen leefstijl terug. Jij kan waarschijnlijk moeilijk stil blijven zitten, je kunt goed multitasken waardoor je niet voldoende tot rust komt, je makkelijk oververmoeid raakt en zaken niet kunt afmaken.

Yin ondersteunt al je functies. Een yin tekort kan dan de oorzaak van het slaapprobleem zijn. Word wat stiller en luister subtieler naar je lichaam, dan krijgt Yin de kans je stabieler te maken. Een Yin tekort is dan ook een veel voorkomend probleem. Slapen lukt dan niet terwijl je zo moe bent.

Shiatsu kan ervoor zorgen dat je energie beter in balans komt. Slapen gaat dan op een natuurlijke manier weer terugkomen. Met 5 behandelingen zou je al verbetering moeten merken. We werken samen een scala van aandachtspunten door. Daarbij is jou motivatie belangrijk.  

* bron: www.ggznieuws.nl